North Oregon Coast    Design:  BOORA Architects: Stan Boles, Christopher Almeida, Tim Gordon, Mirjana Munetic (Interiors)   Construction:  Green Gables   Photography:  Tim Bies  Located right on the Pacific Ocean, this contemporary Oregon beach house was designed by BOORA Architects. The entire shell of the main house is a glass curtain wall attached to a steel moment frame. Above is a living roof contained by a copper paneled parapet with copper paneled soffits. The interior features top of the line finishes including honed basalt slab floors, rift sawn white oak paneled walls, and randomly patterned rift sawn white oak board ceilings. All systems are automated and state of the art.  The glass shell provides incredible ocean views to one side and beautiful Sitka Spruce forest views on the other. Both of these environments can be viewed simultaneously due to the absence of solid walls. Other noteworthy details include a rift sawn white oak clad waxed steel staircase, ceiling height sliding glass doors to an ocean side terrace, and a pivoting stainless steel and glass entry door which is effortlessly powered by hand with the aid of a system of exposed levers.
       
     
  Portland, Oregon    Design:  Green Gables - Skylab (Architect)   Engineering:  SCE, Inc   Construction:  Green Gables   Photos:  Jeremy Bittermann
       
     
17_03046_00_N42-2000x1456.jpg
       
     
  Lake Oswego, Oregon    Design:  Green Gables - Hans Kretschmer (Architect), Ben King   Engineering:  Madden & Baughman Engineering - Jerome Madden   Construction:  Green Gables - Dave Lucas (PM)   Photos:  Dave Davidson
       
     
  Portland, Oregon    Design:  Green Gables - Chris Brown & Stephen Elliott   Engineering:  Madden & Baughman Engineering - Jerome Madden   Construction:  Green Gables  A first floor remodel and a second floor addition dramatically transformed an existing 1904 single level house into an open and light filled environment conducive to the lifestyle of a young family. Pulling the entire footprint of the house forward encourages the house to engage in activities along the sidewalk and schoolyard across the street while creating a larger private area in the back.  The interior is characterized by a simple and neutral material palette, highlighted by the exposed second floor joists and car decking assembly. The vaulted ceiling unifies the second floor, bringing in natural light and volume to the bedrooms and central loft area. Wood salvaged from the partial demolition of the existing house was re-milled and reused throughout the house as screens and other architectural elements.
       
     
  Portland, Oregon    Architect:  John Storrs (original)   Design:  Green Gables - Hans Kretschmer (Architect), Andrew Reed   Construction:  Green Gables  When a tall, gruff man appeared on her doorstep the owner immediately realized it was John Storrs, the revered Portland architect and original designer of the house.  There had been extensive renovation and a substantial addition to the home. Storrs was curious to see what had been done. His approval testified to the client's respect for the existing architecture and love for things contemporary.  A new wing has left most of the original structure and gardens undisturbed while repairing the weakest element of the existing architecture, the entry.  Existing garage doors have been moved away from the front door and an entry courtyard now replaces what was once an asphalt driveway. Passing through a gateway the path to the front door now leads through a garden with an overlook onto a water feature. The walk into the house from the garage passes by large windows with views into the landscape and entry garden.  The main garden on the south side of the house has been given new life. Simple horizontal architectural elements set off the existing kidney shaped pool and redefine the garden edges.
       
     
  Portland, Oregon    Design:  TVA Architects   Construction:  Green Gables - Chris Bauer (PM) Hank Hazen  Situated on a steeply sloping site in the West Hills of Portland, this 7000 s.f. single family residence commands a 280 degree sweeping view of the city, as well as the Cascade Mountain range beyond. The two story house contains two bedrooms, living, dining, kitchen, study, exercise rooms, as well as a large wine room, and a 60 foot lap pool. The shape of the floor plan is in direct response to capturing the view beyond. Exterior materials consist of exposed poured in place concrete walls, and stucco with stainless steel railings and granite cobble at the entry drive. Like the exterior, interior finishes have been kept to a minimum consisting of smooth drywall, maple hardwood floors, and stainless steel railings. [Photos & description via http://tvaarchitects.com/]