North Oregon Coast    Conceptual Design:  Russell Creative Group - Jim Russell   Design:  Green Gables - Stephen Elliott, Kai Yonezawa   Engineering:  Nordling Structural Engineers - John Nordling   Construction:  Green Gables  Located on the north Oregon coast, this beach house sits on an unique beachfront site surrounded by dunes and shore pines with unobstructed views of Tillamook Head to the south. A meandering path through a quarter of a mile of dunes and sea grass separates the house from the beach.  Used primarily for weekend excursions and long getaways during their children's summer and winter holidays, the house is tailored for large gatherings. The plan focuses around a large great room anchored by a kitchen, allowing the owner/chef and her husband, to entertain friends and families. Large expanse of windows and openings in the great room connects the space to its immediate surroundings, blurring the boundary between indoors and outdoors. The adjacent outdoor space to the west is neatly protected by the buildings adjacent wings from the prevailing summer and winter winds. Bunk rooms and sleeping quarters are located in these adjacent wings flanking the great room. Concrete floors throughout the interior and contrasting cedar siding on the exterior contribute to a simple and basic material palette suitable for its location.
       
     
DSC_2846.JPG
       
     
DSC_2077.JPG
       
     
russell2.jpg
       
     
DSC_2852.JPG
       
     
DSC_2839.JPG
       
     
DSC_2838.JPG
       
     
DSC_2843.JPG
       
     
DSC_2858.JPG
       
     
DSC_2865.JPG
       
     
  North Oregon Coast    Conceptual Design:  Russell Creative Group - Jim Russell   Design:  Green Gables - Stephen Elliott, Kai Yonezawa   Engineering:  Nordling Structural Engineers - John Nordling   Construction:  Green Gables  Located on the north Oregon coast, this beach house sits on an unique beachfront site surrounded by dunes and shore pines with unobstructed views of Tillamook Head to the south. A meandering path through a quarter of a mile of dunes and sea grass separates the house from the beach.  Used primarily for weekend excursions and long getaways during their children's summer and winter holidays, the house is tailored for large gatherings. The plan focuses around a large great room anchored by a kitchen, allowing the owner/chef and her husband, to entertain friends and families. Large expanse of windows and openings in the great room connects the space to its immediate surroundings, blurring the boundary between indoors and outdoors. The adjacent outdoor space to the west is neatly protected by the buildings adjacent wings from the prevailing summer and winter winds. Bunk rooms and sleeping quarters are located in these adjacent wings flanking the great room. Concrete floors throughout the interior and contrasting cedar siding on the exterior contribute to a simple and basic material palette suitable for its location.
       
     

North Oregon Coast

Conceptual Design: Russell Creative Group - Jim Russell

Design: Green Gables - Stephen Elliott, Kai Yonezawa

Engineering: Nordling Structural Engineers - John Nordling

Construction: Green Gables

Located on the north Oregon coast, this beach house sits on an unique beachfront site surrounded by dunes and shore pines with unobstructed views of Tillamook Head to the south. A meandering path through a quarter of a mile of dunes and sea grass separates the house from the beach.

Used primarily for weekend excursions and long getaways during their children's summer and winter holidays, the house is tailored for large gatherings. The plan focuses around a large great room anchored by a kitchen, allowing the owner/chef and her husband, to entertain friends and families. Large expanse of windows and openings in the great room connects the space to its immediate surroundings, blurring the boundary between indoors and outdoors. The adjacent outdoor space to the west is neatly protected by the buildings adjacent wings from the prevailing summer and winter winds. Bunk rooms and sleeping quarters are located in these adjacent wings flanking the great room. Concrete floors throughout the interior and contrasting cedar siding on the exterior contribute to a simple and basic material palette suitable for its location.

DSC_2846.JPG
       
     
DSC_2077.JPG
       
     
russell2.jpg
       
     
DSC_2852.JPG
       
     
DSC_2839.JPG
       
     
DSC_2838.JPG
       
     
DSC_2843.JPG
       
     
DSC_2858.JPG
       
     
DSC_2865.JPG