White Salmon, Washington    Design:  Green Gables - Hans Kretschmer (Architect)   Engineering:  Madden & Baughman Engineering - Jerome Madden   Construction:  Alan W. Carlock Construction - Alan Carlock (PM)  Before being renovated, the defining elements of this house were its horizontal window bands. Beautifully sited on the edge of a precipitous canyon the windows elegantly frame views of large oaks trees and the Columbia Gorge.  To meet the needs of a growing family the renovation encompasses a new kitchen, the addition of a master suite and studio and improvements to better integrate dining and circulation. The master suite and studio is designed as a vertical tower element set apart from the horizontal mass of the original building. A new hallway cuts through the bedroom wing of the old house and connects to the tower with a glassed in breezeway that echoes the original horizontal window bands. The motif continues to other areas of the renovation.  New connections of the indoor space with the yard, additional deck areas and new window vistas comfortably connect the house with the outdoors and the striking landscape.
       
     
  Portland, Oregon    Architect:  Jamison Parker (original), 450 Architects (remodel)   Design:  Green Gables - Stephen Elliott   Engineering:  Berry Nordling Engineers - Bruce Kenny (House and Studio), AE Group - Gary Froehlich (Poolhouse)   Construction:  Green Gables - Steve Moskowitz (Studio), Greg Palin (Poolhouse), John Ratts (House and Studio)  Much effort has been made to design the two accessory structures to blend primarily with the 1.48 acre site but also with the existing 1931 Jamison Parker house.  Although the house takes advantage of the unobstructed view of the cascade range to the east, the two structures are sited in an attempt to relate more to its immediate surroundings on site, programmatically and physically, rather than on distant views. The transition between the built and unbuilt is also blurred in an attempt to further engage the buildings to the site.  Both the studio and poolhouse are primarily timber construction with the majority of material coming from salvaged materials belonging to the family.  The nearly black, dark stain used on the exterior siding of the existing house is used on the studio and poolhouse in an attempt to show continuity amongst the three buildings.
       
     
  North Oregon Coast    Conceptual Design:  Russell Creative Group - Jim Russell   Design:  Green Gables - Stephen Elliott, Kai Yonezawa   Engineering:  Nordling Structural Engineers - John Nordling   Construction:  Green Gables  Located on the north Oregon coast, this beach house sits on an unique beachfront site surrounded by dunes and shore pines with unobstructed views of Tillamook Head to the south. A meandering path through a quarter of a mile of dunes and sea grass separates the house from the beach.  Used primarily for weekend excursions and long getaways during their children's summer and winter holidays, the house is tailored for large gatherings. The plan focuses around a large great room anchored by a kitchen, allowing the owner/chef and her husband, to entertain friends and families. Large expanse of windows and openings in the great room connects the space to its immediate surroundings, blurring the boundary between indoors and outdoors. The adjacent outdoor space to the west is neatly protected by the buildings adjacent wings from the prevailing summer and winter winds. Bunk rooms and sleeping quarters are located in these adjacent wings flanking the great room. Concrete floors throughout the interior and contrasting cedar siding on the exterior contribute to a simple and basic material palette suitable for its location.
       
     
  Cannon Beach, Oregon    Design:  Green Gables - Hans Kretschmer (Architect)   Engineering:  Madden & Baughman Engineering - Jerome Madden   Construction:  Green Gable  Built in 1932, this home is a family treasure that holds many fond memories of summers and holidays at the Oregon coast.  The interior is a window into Oregon coastal history with timeless old photos and paintings, many by family members. A warm patina of age and comfort permeates.  The house had fallen into disrepair over the years and the family wanted to bring back its former beauty in a way that modernized its infrastructure and use. The desire was for all renovations and additions to fit seamlessly with the existing architecture. All of the old fabric and patina of the house was retained or painstakingly matched.  The focus of the renovations were to modernize the kitchen, create a better entry and circulation, and enlarge the west porch overlooking the Pacific Ocean. Details in material and color, including all new windows made to match the originals', restored the historic character to the exterior of the building.  The hope of the family is for this wonderful old matriarch to once again capture the hearts of the younger generation and to continue to be there for future generations.
       
     
  Forest Grove, Oregon    Design:  Green Gables - Lindley Morton, Carl Munz   Engineering:  VLMK Consulting Engineers   Construction:  Green Gables  This building combines kitchen, dining, and living areas under one big sweeping roof. Structure consists of rustic logs, poles, and custom sawn heavy timbers. There are no full-height walls. During the Oregon summer, a season made all the more brilliant by the length and wetness of the Oregon winter, this structure becomes the heart of an informal compound of buildings that have been assembled and refined over thirty years by the owners.
       
     
  Arch Cape, Oregon    Design:  Green Gables - Hans Kretschmer (Architect), Stephen Elliott, Vicki Shumate   Engineering:  Berry Nordling Engineers - Bruce Kenny   Construction:  Green Gables  Located on the Oregon coast this house is tailored to the needs of a large extended family. The plan focuses around a living-dining-kitchen area and two generous outdoor spaces. The combined living space can easily accommodate large gatherings of family and friends.  The building profile derived from site constraints including a restrictive building height limit and the need to build above the existing flood plane.  From the street the building has a low, horizontal profile but the interior living space feels generous. Large windows and openings connect the interior space with the outdoors. A vaulted ceiling creates one large room extending above partitions that float like furniture within the space and separate the entry, living and kitchen. The living room opens on forested hills to the east and ocean views to the west
       
     
  Lake Oswego, Oregon    Design:  Green Gables - Anton Vetterlein, Andrew Reed   Engineering:  Looijenga Limited - Dirk Looijenga, Miller Consulting Engineers - Kevin McCormick   Construction:  Green Gables  Designed for a family that has spent their lives living on Oswego Lake, the project celebrates lakeside living and has incomparable views east down the length of the lake. The primary living spaces are oriented toward the lake and look out over generous terraces and a broad lawn that sweeps down to the lake. The house is designed to have a lodge-like feeling without being rustic. The interiors and exteriors feature Green Gables' signature wood detailing and craftsmanship, featuring cedar roof and siding, fir windows, stone and stucco.
       
     
  Estacada, Oregon    Design:  Green Gables - Rob Lamb, Geno Salimena   Engineering:  Ang Engineering Group - Jok Ang   Construction:  Green Gables  The owner collects images of traditional barn structures and details like a boy collects baseball cards. The barns of Pennsylvania were the inspiration for this 24' x 80' timber framed studio in Estacada, Oregon. The building is divided by a breezeway into two halves: the welding shop and the clean art studio. A loft above the breezeway provides space for a library that looks down into both studios. To give the building an aged character virtually all the structural timber and interior finish wood was salvaged material that was resawn and milled on site as needed for the project.